
داغ کردن موتور خودرو
داغ کردن موتور خودرو یا بالا رفتن آمپر آب اتفاقی است که هر سال با شروع فصل گرما باعث نگرانی رانندگان می شود. علت داغ کردن موتور می تواند دلایلی متعددی داشته باشد.این اتفاق حتی از پایین آمدن آمپر سوخت نیز هولناکتر است.
معطل شدن در گوشه خیابان از یک طرف و هزینههای سنگین تعمیر یک موتور معیوب از سوی دیگر، این نگرانی را دوچندان میکند؛ اما بد نیست نگاهی به دلایل داغ کردن موتور خودرو بیاندازیم و بدانیم برای جلوگیری از داغ شدن موتور آن چه باید کرد.
مهمترین علل بالا رفتن آمپر و داغ کردن خودرو:
-
- عملکرد نادرست و یا وجود هوا در رادیاتور
- قفل کردن ترموستات خودرو
- عملکرد نادرست واتر پمپ
- تنظیم نبودن موتور
- سر سیلندر و واشر
- فن رادیاتور
- کم بودن خلاصی سوپاپها (سفت بودن سوپاپها)
- کثیف بودن بیش از حد بدنه موتور
- پایین بودن سطح و کیفیت روغن موتور
- مسدود بودن خروجی اگزوز
جلوگیری از بالا رفتن آمپر آب ماشین
رعایت موارد زیر تا حد زیادی از بالا رفتن آمپر آب ماشین و خرابی قطعات سیستم خنک کننده خودرو جلوگیری می کند:
-
- چک کردن میزان آب رادیاتور خودرو
- اطمینان از عملکرد صحیح رادیاتور
- بررسی و تعویض به موقع آب رادیاتور
- اطمینان از سلامت ظاهری و داخلی رادیاتور
- هواگیری سیستم خنک کننده و پره های رادیاتور
- اطمینان از پر بودن گاز کولر خودرو
اما به هنگام جوش آوردن و داغ کردن موتور چه کار کنیم؟
توصیه میکنیم در هنگام بالا رفتن آمپر آب خودرو و جوش آوردن و داغ شدن موتور، موارد زیر را به ترتیب انجام دهید:
1. اگر خودرو در حال حرکت است، آن را متوقف کنید و کاپوت آن را بالا بزنید تا گردش هوای آزاد دمای موتور را کاهش دهد. توجه کنید که به هیچوجه نباید در مخزن رادیاتور یا مخزن انبساط را باز کنید، زیرا آب رادیاتور به دلیل دمای بالا فشار زیادی دارد و بلافاصله پس از باز شدن درها به بیرون پاشیده و موجب سوختگی شدید میشوند.
2. اگر فنها کار نمیکنند، با روشن کردن کولر آنها را وارد مدار کنید. حتی اگر با روشن کردن کولر نیز فنها به کار نیافتادند، مقداری آب به روی پرههای رادیاتور بپاشید. تأکید میشود که هرگز آب را روی موتور نریزید، زیرا کاهش دمای ناگهانی موجب آسیب دیدن سرسلیندرها و قطعات داخلی موتور خواهد شد.
3. در فنهای الکتریکی، سنسور دما یا رله فن و در فنهای مکانیکی، تسمه پروانه را بررسی کنید و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
4. در صورتی که با وجود کار کردن فنها آمپر خودرو پایین نیاید، احتمالا سطح آب رادیاتور خودرو پایین است. به این منظور باید خودرو را خاموش کنید و پس از سرد شدن موتور، آب رادیاتور را به آن اضافه کنید.
5. ذکر این نکته حیاتی است که خاموش کردن خودروی جوش آمده ممکن است باعث چسبیدن رینگ پیستونها به دیواره سیلندرها شود. بنابر این، تا زمان خنک شدن موتور در حدی که خودرو روشن نشود، باید تک استارت بزنید.
کارهایی که هنگام داغ کردن موتور خودرو نباید انجام دهید
اگر هنگام رانندگی متوجه بالا رفتن غیرعادی آمپر آب شدید، خودرو را کنار بزنید و صبر کنید تا آمپر پایین بیاید. با این حال اگر کار از کار گذشته باشد، نباید این کارها را انجام دهید:
1. دست و پای خود را گم نکنید
درست است که موتور خودرئی شما نمیتواند خود را خنک و خونسرد نگه دارد، اما شما که میتوانید خونسرد باشید! از راندن نوسانی بین خودروها و کوبیدن روی ترمز پیش از کنار زدن خودرو خودداری کنید.
2. به رانندگی ادامه ندهید
سریعا در جای مناسب کنار بزنید و ماشین را خاموش نکنید. خاموش کردن ماشین یعنی حرکت نکردن پروانه، اینها یعنی بجای کمک به خنک کردن موتور، شانس خنک کردن را هم از آن گرفتهاید!
چراکه موتور خودرو داغ است و باید بدون کمک رادیاتور و پروانه خنک شود. داغ بودن موتور قفل شده هم سبب میشود تا احتمال آسیبدیدگی به قطعات پیشرانه بیشتر شود. این خطر ممکن است تا حدی پیش برود که واشر سرسیلندر بسوزد، سرسیلندر و بلوک موتور بر اثر شدت گرما ترک بردارند و آسیب ببینند.
3.بلافاصله کاپوت را باز نکنید
اگر کنار زدید، منتظر بمانید تا موتور کمی خنک شود؛ سپس کاپوت را باز و همه چیز را بررسی کنید. بالا زدن بلافاصله کاپوت، شما را در ریسک سوختگی و آسیبدیدگی از بخار و دود قرار میدهد. صبر کردن، کلید اصلی است. صبر کنید تا آمپر آب خودرو کمی عادیتر شود، سپس کاپوت را بالا بزنید.
4. آب نریختن روی موتور
چهارمین کاری که نباید انجام دهید، آب ریختن روی موتور است. ریختن آب روی موتور باعث میشود تا از داخل و بیرون موتور اختلاف دمایی به وجود بیاید و از نظر فیزیکی، شانس ترک خوردن موتور هم بیشتر شود. شاید ریختن آب روی موتور در نگاه اول مفید به نظر برسد و به کاهش دمای آن کمک کند، اما در عوض صدمه و خسارتهای جدیتری را به دنبال دارد.
سخن پایانی: در حل مشکل خودروی خود درنگ نکنید
مشکل یک موتور داغ کرده، خود به خود حل نمیشود، حتی اگر بعد از ریختن مایع خنک کننده خوب به نظر برسد. هرچه بیشتر بماند، بدتر خواهد شد. مشکل موتور خود را ریشهای حل کنید و از داغ شدن موتور خودروی خود به سادگی نگذرید.