هر خودرویی برای حرکت به سوخت نیاز دارد،و بدون سوخت امکان حرکت خودرویی وجود ندارد . هر چند استثناهایی نیز در این مود وجود دارد همانند خودروهای الکتریکی که ما در این مطلب کاری به آن ها نداریم. سوالی که به ذهن میرسد این است که، این سوخت چگونه به موتور خودرو میرسد این همان کاری است که سیستم سوخت رسانی خودرو انجام میدهد.
وظیفه سیستم سوخترسانی در خودروها تزریق مخلوط هوا و سوخت به موتور خودرو است. این کار باید با توجه شرایط عملکردی موتور انجام شود.پس از استارت و گرم شدن موتور، موقع به حرکت در و شتابگیری خودرو، موتور نیاز دارد که سوخت با سرعتهای متفاوتی درون آن تزریق شود و سیستم سوخترسانی باید این کار را به خوبی هر چه تمام تر انجام دهد.
سیستم های سوخت رسانی خودرو به دو دسته انژکتوری و کاربراتوری تقسیم میشوند. سیستم های سوخت رسانی کاربراتوری اغلب تا دهه 1980 استفاده می شود، پس از آن اثر تولید کنندگان خودرو به این فکر افتادند که برای بهینه کردن این عملیات نوع سوخت رسانی را در خودرو ها تغییر دهند.با توجه به این اتفاقات پس از دهه 80 ورود سیستم های انژکتوری به بازار آغاز شد.
سیستمهای انژکتوری به دلیل بهبود عملکرد موتور، تقریبا در حال همهگیر شدن در صنعت خودروسازی هستند. این سیستمها در واقع همانند یک سرنگ، عمل پاشش سوخت را درون سیلندرها انجام میدهند.
اجزای اصلی سیستم انژکتوری
اصلی ترین قطعه این سیستم کاربراتور است که، هدفش تهیه مخلوط سوخت و هوا و با نسبت های مشخص و همچنین ایجاد کردن مکش روی لوله خروجی سوخت میباشد. و این کار توسط ونتوری که روی بدنه کاربراتور وجود دارد ، صورت میگیرد.
اجزای اصلی سیستم کاربراتوری
منبع: www.mersadcar.com